Оди до главна содржина

340B

Најнови ресурси и информации за промените во Програмата 340B

Од јули 2020 година, имаше голем број закани за програмата 340B кои дојдоа во форма на Извршен налог и промени во политиката од неколку големи производители на лекови. За да ви помогне да останете во тек со оваа ситуација што се развива, CHAD одржува список на дистрибуција 340B каде што се споделуваат важни ажурирања од 340B. Ве молиме испратете е-пошта на Боби Вил за да биде додаден на нашата листа за дистрибуција.  

Како 340B ги поддржува пациентите во здравствените центри:

Со намалувањето на износот што треба да го платат за фармацевтски производи, 340B им овозможува на здравствените центри (FQHCs) да: 

 • Да ги направат лековите достапни за нивните неосигурени и недоосигурени пациенти со ниски примања; и,
 • Поддржете други клучни услуги кои го прошируваат пристапот до нивните медицински ранливи пациенти.  

Зошто 340B е толку критичен за здравствените центри? 

Како мали организации со седиште во заедницата, здравствените центри немаат пазарна моќ да преговараат за попусти од цената на налепниците. 

Пред 340B, повеќето здравствени центри не беа во можност да понудат прифатливи фармацевтски производи на своите пациенти.   

Како здравствените домови ги користат заштедите генерирани од 340B?

Здравствените центри го инвестираат секој денар од заштедата од 340 Б во активности кои го прошируваат пристапот до медицински недоволно опслужени пациенти. Ова го бараат федералниот закон, федералните регулативи и мисијата на здравствениот центар.   

 • Одборот на секој здравствен центар управуван од пациенти одлучува како најдобро да ги инвестира своите заштеди од 340 Б.   
 • Тие ги компензираат загубите на лекови за пациенти со намалена такса (на пример, загубата од 50 долари погоре).
 • Преостанатите заштеди се користат за услуги кои инаку не би можеле да се финансираат. Вообичаени примери вклучуваат проширен третман SUD, програми за клиничка фармација и стоматолошки услуги за возрасни.

Извршни наредби

Што пишува: 

Бара FQHCs да продаваат инсулин и EpiPens на неосигурени пациенти со ниски приходи по цена од 340 Б.  

Зошто е тоа проблем? 

Извршната наредба создава значителен административен товар за да се реши проблем што не постои во Дакота. 

Здравствените центри веќе обезбедуваат инсулин и Epipens по пристапни цени за пациенти со ниски приходи и неосигурени пациенти.

Што правиме за да го решиме? 

Администрацијата за здравствени ресурси и услуги (HRSA) минатата година ги прифати коментарите за предложеното правило со кое би се имплементирала Извршната наредба за EpiPens и инсулин. CHAD поднесе коментари во кои се наведени нашите грижи, заедно со Националната асоцијација на здравствени центри во заедницата (NACHC). Видете ги грижите на NACHC за ЕО овде.

Медикеид ресурси

3 области на загриженост:  

 • Одбивање да се испорачаат лекови по цена од 340 Б во договорни аптеки 
 • Барања за обемни податоци 
 • Премести од попуст во модел со попуст 

Зошто е проблем? 

 • Губење на пристапот на пациентите до рецепти (Rx) во договорните аптеки. 
 • Губење на заштеди од рецепти (Rx) кои се издаваат во договорните аптеки. 
 • ЦХЦ во Северна Дакота не можат да имаат домашни аптеки поради уникатниот закон за сопственост на аптека во државата.  
 • Обемното собирање податоци е напорно и одзема време. Таа, исто така, покренува загриженост за правни прашања што би можеле да произлезат од собирање и споделување на такви податоци.
 • Преминот од модел на попуст кон модел на попуст може да создаде сериозни проблеми со готовинскиот тек за аптеките.  

Четири производители на лекови престанаа да испраќаат лекови со цена од 340 Б до повеќето аптеки со договор, почнувајќи од есента 2020 година. Секој од четирите производители има малку различни правила околу нивните нови ограничувања. Табелата подолу ги сумира тие промени. 

Што правиме за да го решиме? 

Комуникација со креаторите на политики

CHAD редовно комуницира со нашите членови на Конгресот за важноста на програмата 340B за здравствените центри. Ги охрабривме да се обратат до Одделот за здравство и човечки услуги (HSS) и да ги известат за влијанието што овие промени ќе го имаат врз давателите на здравствени услуги во нашите држави.  

Сенаторот Џон Ховен испрати писмо до ХСС Алекс Азар во петокот, 9 октомври, и изрази многу од грижите што ги имаат здравствените центри со промените во програмата 340B. Можете да прочитате копија од тоа писмо овде.

Заедно со двопартиските колеги, конгресменот од Јужна Дакота Дасти Џонсон испрати писмо до претпоставениот секретар на ХСС, Ксавиер Бецера, во четврток, 11 февруари.

  1. Да се ​​казнуваат производителите кои не се во согласност со нивните обврски од статутот; 
  2. Бараат од производителите да ги рефундираат опфатените субјекти за незаконски прекумерни трошоци; 
  3. Запирање на обидите на производителите за еднострано ремонт на структурата на програмата 340B; и,
  4. Седнете во панелот за решавање на административни спорови за да решавате спорови во рамките на програмата.

ресурси

SUD

Може да биде тешко да си признаете себеси или на вашите најблиски кога употребата на алкохол или супстанции е тешко да се управува или контролира. Важно е да се знае дека злоупотребата на супстанции, зависноста и менталните болести може да му се случат на секого, дури и во Дакота. Всушност, зависноста е честа, хронична болест, исто како дијабетесот или дебелината. Во ред е да се обратите, да побарате помош или само да добиете повеќе информации.

Давателите на здравствени центри во Дакота прават се што можат за да се справат со стигмата, да одговорат на прашања, да дадат препораки и

обезбедуваат третмани без судење. Кликни тука да го најдете вашиот најблизок здравствен центар и да дознаете повеќе за нивните даватели на услуги и ресурсите што тие ги нудат.

Подолу е листа на партнерски организации и за Северна Дакота и за Јужна Дакота. Ќе продолжиме да ја ажурираме оваа листа кога ќе станат достапни повеќе информации и ресурси.

ресурси

Локатор на третман (SAMHSA) или најдете здравствен дом во близина на тебе.

Зајакнување на срцето 

Зајакнувањето на срцето (STH) беше развиено преку заедничките напори на факултетот од Екстензијата на Државниот универзитет во Јужна Дакота и Проширувањето на Државниот универзитет на Северна Дакота. Со дарежлива грант поддршка од Националниот институт за храна и земјоделство и Управата за злоупотреба на супстанции и ментално здравје, STH е посветена на обезбедување услуги кои спречуваат злоупотреба на опиоиди во руралните заедници низ Дакотас.

Соочете се со тоа ЗАЕДНО 

Соочете се со тоа ЗАЕДНО обезбедува ефективно тренирање со врсници за луѓето кои живеат со зависност и нивните најблиски. Тренирањето е достапно на која било локација преку безбедно видео. Достапна е финансиска помош за покривање на трошоците за обука за оние кои се погодени од зависност од опиоиди.

Јужна Дакота

Жешка линија за опиоидни ресурси во Јужна Дакота (1-800-920-4343)

Телефонот за ресурси е достапен 24 часа на ден, 7 дена во неделата и ќе одговорат обучени кризни работници за да помогнат во наоѓањето локални ресурси за вас или за некој близок.

Поддршка за испраќање пораки со опиоиди

Испратете текст OPIOID на 898211 за да се поврзете со локални ресурси кои најдобро одговараат на вашите потреби. Одговорете на неколку прашања и побарајте помош за себе или за некој близок кој се бори.

Центар за помош: Програма за координација на грижата за опиоиди

Центарот за помош обезбедува дополнителна поддршка еден на еден за луѓето кои се борат со злоупотреба на опиоиди или оние кои имаат некој близок кој се бори со злоупотреба на опиоиди. Информативни видеа кои ја објаснуваат програмата може да се погледнат на YouTube.

Подобри избори, подобро здравје SD

Подобри избори, подобро здравје SD нуди бесплатни едукативни работилници за возрасни кои живеат со хронична болка. Учесниците учат вештини за безбедно управување со болката и балансирање на животот во поддржувачка групна средина. 

Регистрирајте се за настан во вашата област.

Услуги за третман на зависност од Јужна Дакота

Одделот за здравје во однесувањето акредитира и склучува договор со агенции за третман на нарушувања од употреба на супстанции низ целата држава за да обезбеди квалитетни услуги и за возрасните и за младите. Услугите вклучуваат скрининг, проценки, рана интервенција, детоксикација и услуги за амбулантски и резиденцијален третман. Можеби е достапна помош за финансирање, контактирајте ја вашата локална агенција за третман за повеќе информации.

Водич за брз упатување на DSS за здравје во однесувањето

http://dss.sd.gov/formsandpubs/docs/BH/quick_reference_guide.pdf

Северна Дакота

Ресурси и медиумски центар за превенција од Северна Дакота

Центарот за ресурси и медиуми за превенција на Северна Дакота (PRMC) обезбедува ефективна, иновативна и културно соодветна инфраструктура, стратегии и ресурси за превенција од злоупотреба на супстанции за поединци и заедници низ Северна Дакота.

Основи за превенција од злоупотреба на супстанции во Северна Дакота

Стоп за предозирање

Заклучување. Монитор. Земете назад.

2-1-1

2-1-1 е едноставен, лесен за паметење, бесплатен број што ги поврзува повикувачите со информации за здравствените и човечките услуги. Повикувачите 2-1-1 во Северна Дакота ќе бидат поврзани со FirstLink 2-1-1 Helpline, која обезбедува доверливо слушање и поддршка покрај информациите и упатувањето.

Човечки услуги за здравје во однесувањето во Северна Дакота 

Одделот за здравје во однесувањето обезбедува лидерство за планирање, развивање и надзор на здравствениот систем за однесување на државата. Одделот работи со партнери во рамките на Одделот за човечки услуги и државниот здравствен систем за однесување за да го подобри пристапот до услугите, да одговори на потребите на работната сила за здравјето во однесувањето, да развие политики и да обезбеди квалитетни услуги да бидат достапни за оние со здравствени потреби во однесувањето.

Контактирајте со NDBHD

Одделение за здравје во однесувањето во Северна Дакота

dhsbhd@nd.gov

701-328-8920

Веб-сајтови

Зависноста

Ментално здравје

Превенција

Извори на СОВИД-19

Превенција и контрола на инфекции

Професионални ресурси за здравствена заштита

Ресурси за бездомништво

 • Бездомништво и КОВИД-19 Најчесто поставувани прашања – ОБНОВЕНО Февруари 26, 2021 
 • Национален совет за здравствена заштита за бездомници: ресурси и насоки – ПРЕГЛЕДНО на 6 април 2021 година 

НД Одделот за здравство

Општи ресурси и информации

 • Северна Дакота - Поврзете се со Тимот за одговор на јавното здравство низ државата. Можете да го најдете вашиот регионален контакт овде. 
 • Пријавете се за мрежата за здравствени предупредувања на Северна Дакота (NDHAN) 

SD Одделот за здравство

Општи ресурси и информации

 • Јужна Дакота - Поврзете се со Канцеларијата за подготвеност и одговор за јавно здравје на 605-773-6188. Најдете го вашиот регионален контакт овде. 
 • Пријавете се за мрежата за здравствени предупредувања на Јужна Дакота (SDHAN) овде.
 • Одделот за здравство одржува разновидни списоци што може да ви бидат корисни при примање тековни информации за COVID-19, вклучувајќи тековни упатства и закажани повици.  

Медикеид ресурси

Општи ресурси и информации

 • Медикејд промени како одговор на КОВИД-19 
  И канцелариите на Медикеид во Северна Дакота и Јужна Дакота издадоа упатства за промени во нивните програми на Медикеид како резултат на пандемијата COVID-19 и одговорот. Една забележана промена е дека и двете држави ќе ги надоместуваат посетите за телездравство од домот на пациентот. Ве молиме посетете ги страниците со ЧПП за Одделот за човечки услуги во Северна Дакота (NDDHS) за информации специфични за промените на НД и на Одделот за социјални услуги во Јужна Дакота (SDDSS) за информации специфични за промените на SD.   
 • 1135 откажувања:
  Откажувањата од член 1135 им овозможуваат на државните програми за здравствено осигурување на Medicaid и на децата (CHIP) да се откажат од одредени правила на Medicaid со цел да се да ги задоволат потребите за здравствена заштита во време на катастрофа и криза. Откажувањата од член 1135 бараат и прогласување на национална вонредна состојба или катастрофа од страна на претседателот според Национален закон за итни случаи или на Акт на Стафорд и определување за итни случаи за јавно здравје од страна на секретарот на HHS под Член 319 од Законот за јавна здравствена служба. И двата критериуми се исполнети.   

1135 CMS Откажување – Северна Дакота - АЖУРИРАНО на 24 март 2020 година
1135 CMS Откажување – Јужна Дакота - АЖУРИРАНО на 12 април 2021 г 

 

Јужна Дакота Медикеид побара флексибилност од федералната влада преку 1135 wavier за спроведување на флексибилност за давателите на Medicaid и примателите за време на итната состојба во јавното здравство COVID-19. 

Телездравствени ресурси

Општи ресурси и информации

 • Следниве здравствени планови во програмите во Северна Дакота и Јужна Дакота објавија дека го прошируваат надоместокот за телездравствени посети. 
 • тука е Упатството за BCBS во Северна Дакота.  
 • тука е Wellmark Blue Cross и Blue Shield Guidance.  
 • тука е упатство за здравствените планови на Авера  
 • тука е упатството за здравствениот план на Сендфорд  
 • тука е Упатството за телездравје на Северна Дакота Медикејд. - Ажурирани може 6, 2020 
 • тука е Упатството за телездравство на Јужна Дакота Медикејд. - ОБНОВЕНО март 21, 2021 
 • Кликнете овде за CMS Medicare Guidance for Telehealth Ажурирани Февруари 23, 2021 
 • Кликнете овде за листа на услуги што се надоместуваат од Medicare телездравје. Ажурирани Април 7, 2021 
 • Телездравствениот ресурсен центар (TRC) обезбедува информации за да им помогне на здравствените центри за телездравство и COVID-19 теми 
 • Ресурсен центар за телездравство на Great Plains (ND/SD) 

За прашања поврзани со телездравството ве молиме контактирајтеkyle@communityhealthcare.net или 605-351-0604. 

Работна сила/Закон за вработување ресурси

Општи ресурси и информации

Потрошен материјал/ОСХА ресурси

Општи ресурси и информации

 • За информации за зачувување на снабдувањето со PPE, кликнете овде. - АЖУРИРАНО на 6 март 2020 година 
 • Сите барања за PPE од Министерството за здравство на Јужна Дакота (SDDOH) мора да да биде испратена по е-пошта до COVIDResourceRequests@state.sd.us, испратено по факс на 605-773-5942, или повикано на 605-773-3048 за да се обезбеди приоритизација и координација на барањата. 
 • Сите барања за PPE и други набавки во Северна Дакота треба да се направат преку системот за каталог на средства на ND Health Alert Network (HAN) на http://hanassets.nd.gov/. 
 • Бизнисите кои имаат способност да помогнат при тестирање на формата. 

HRSA BPHC/NACHC ресурси

CHC Финансии и оперативни ресурси

Осигурителни ресурси

Општи ресурси и информации

Северна Дакота

Одделот за осигурување на Северна Дакота издаде неколку билтени за да го води осигурувањето и за давателите на осигурување и за потрошувачите за време на пандемијата COVID-19.

 • Прв билтен се однесува на покриеноста за тестирање COVID-19. – АЖУРИРАНО на 11 март 2020 година
 • Трет билтен им нареди на осигурителните компании да ги следат истите телездравствени упатства издадени од Центрите за Medicare и Medicaid услуги. – АЖУРИРАНО на 24 март 2020 година
 • Одделот за осигурување на НД информации за здравственото осигурување и COVID-19.

Синиот крст Синиот штит на Северна Дакота (BCBSND)

BCBSND се откажува од какви било партиципации, одбитоци и соосигурување за тестирање и третман на COVID-19. Тие, исто така, имаат проширена покриеност во областите на телездравство, покриеност со лекови на рецепт и други. Посетете ја нивната веб-страница за повеќе информации. 

Sanford здравствен план

нудејќи проширена покриеност за членовите за време на СОВИД-19. Официјални посети, тестови, третман се сите покриени услуги. Посетете ја нивната веб-страница за повеќе информации.

Avera здравствени планови

Ако тестирањето за COVID-19 е нарачано од давател на услуги, тоа ќе биде покриено 100%, вклучително и поврзани посети на канцеларија, без разлика дали тоа се случува во лекарска ординација, центар за итна нега или оддел за итни случаи.

MEDICA

Ќе се откаже од партиципацијата на членовите, соосигурувањето и одбитоците за мрежно тестирање COVID-19 и болничка болничка нега.

Закон за американски план за спасување

На 11 март 2021 година, претседателот Бајден го потпиша Законот за американскиот план за спас (ARPA). Широкиот закон од 1.9 трилиони американски долари ќе влијае на здравствените центри во заедницата (CHC), на пациентите што ги опслужуваме и на државите со кои сме партнери. Подолу се дадени дополнителни информации за специфичните одредби на ARPA кои се однесуваат на здравјето и здравствената заштита. Ќе продолжиме да додаваме информации и врски кога ќе станат достапни. 

Специфичен здравствен центар на заедницата

Финансирање:

ARPA вклучува финансирање од 7.6 милијарди американски долари за ослободување и одговор на CHC COVID-19. На Белата куќа неодамна објави планира да додели нешто повеќе од 6 милијарди американски долари директно на CHC за проширување на вакцинациите, тестирањата и третманите за COVID-19 за ранливите популации; испорача превентивни и примарна здравствена заштита на лица со поголем ризик за СОВИД-19; и да ги прошири оперативните капацитети на здравствените центри за време на пандемијата и пошироко, вклучително и менување и подобрување на физичката инфраструктура и додавање мобилни единици.

Здравствените домови ќе имаат 60 дена по објавувањето на наградата Закон за финансирање на здравствените центри за американскиот план за спасување (H2021F) за претстојната фискална година за да достават информации за планираните активности и трошоците што ќе бидат поддржани од финансирањето. Посетете го Страница за техничка помош H8F за упатства за поднесување награди, информации за претстојните сесии за прашања и одговори за примателите и многу повеќе.

За детални информации за тоа како ова финансирање се дистрибуира до здравствените домови, вклучително и интерактивна карта на здравствени домови што ќе добијат средства, посетете ја Страница за награди H8F.

Работна сила:

Административното биро за здравствена работна сила за здравствени ресурси и услуги (BHW) доби 900 милиони американски долари ново финансирање во ARPA за поддршка, регрутирање и задржување на квалификувани здравствени работници и студенти преку програмите на Националната здравствена служба (NHSC) и корпусот на медицински сестри. Видете детали овде.

CHC како работодавци:

На 11 март 2021 година, претседателот Џо Бајден го потпиша Законот за американски план за спас (ARPA) од 2021 година за да обезбеди економско олеснување за време на пандемијата на коронавирус. Мерката од 1.9 трилиони долари има неколку одредби што може да се најдат овде кои директно ги засегаат работодавците.

Одредби што имаат влијание врз поединци и семејства

Студија на Универзитетот Колумбија утврди дека комбинацијата на одредби во АРПА ќе извади повеќе од 5 милиони деца од сиромаштија во текот на првата година од законот и ќе ја намали стапката на детска сиромаштија во нашата земја за над 50%. Специфичните одредби вклучуваат:

 • Програма WIC (жени, доенчиња и деца) Во текот на месеците јуни, јули, август и септември, учесниците на WIC можат да добијат дополнителни 35 долари месечно за купување овошје и зеленчук.
 • Места за летни оброци за деца од 18 години и помали

Влијание на Дакота

Влијание на ARPA на Северна Дакота и Јужна Дакота

Американскиот план за спасување: Влијанија врз Северна Дакота Јужна Дакота

На 10 мај, Министерството за финансии на САД го објави лансирањето на државните и локалните фондови за фискално закрепнување на СОВИД-19 во износ од 350 милијарди американски долари, утврдени со Законот за американскиот план за спасување. Локалните самоуправи ќе го добијат првиот дел во мај, а остатокот од 50% 12 месеци подоцна. Средствата може да се искористат за негативното економско влијание предизвикано од пандемијата, да се заменат изгубените приходи од јавниот сектор, да се обезбедат плати за основните работници, да се инвестира во вода, канализација и широкопојасна инфраструктура и да се поддржи одговорот на јавното здравство.

Министерството за финансии ја објави врската на порталот за државите да побараат средства за фискално закрепнување од 1.7 милијарди долари за Северна Дакота и 974 милиони долари за Јужна Дакота. Оваа страница обезбедува листови со факти, одговори на најчесто поставуваните прашања и референтни водичи за тоа како да се искористат средствата.

ARPA бара државните програми Medicaid и Програмата за детско здравствено осигурување (CHIP) да обезбедат покритие, без поделба на трошоците, за лекување или превенција на СОВИД-19 во текот на една година по завршувањето на вонредната состојба во јавното здравство (PHE), додека ја зголемуваат федералната процент на медицинска помош (FMAP) до 100% за плаќања на државите за администрирање на вакцини за истиот период. ARPA се менува во Медикеид може да се најде овде.

Проверете ги нашите ресурси на Клириншката куќа.