Оди до главна содржина

CHAD ја поддржува експанзијата на Medicaid во Јужна Дакота

ЧАД поттикнува застапници за здравствена заштита до vote YES за амандманот Г во ноември. Проширување на Medicaid средства над 42,000 работат Жителите на Јужна Дакота кои заработуваат помалку од 1 долар9000 годишно може пристап до здравје се грижи покриеност. Овие луѓе се заглавени во средината - не можат да добијат осигурување преку нивните работни места и не можат сами да си дозволат осигурување бидејќи трошоците се премногу високо. Амандманот Г ќе помогне нашите соседи, земјоделци, сточари, скоро пензионери и сопственици на мали претпријатија и нивните вработени.   

Што е Medicaid?

 • Medicaid е федерална и државно финансирана програма која обезбедува здравствена заштита за луѓе кои исполнуваат одредени стандарди за подобност. 
 • Подобните групи вклучуваат семејства со приходи под прагот на сиромаштија, бремени луѓе, деца (CHIP) и луѓе кои се постари, слепи или имаат попреченост.  

Што е Medicaid Expansion?

 • Проширувањето на Medicaid ја проширува подобноста за возрасни до 64 години со приходи до 138% од федералното ниво на сиромаштија - 18 илјади долари годишно за поединец или 37 илјади долари за четиричлено семејство. 
 • Ќе ја пополни празнината на покриеност. 
 • Групата за проширување ќе се плаќа со поделба 90/10:
  • СД: 10% удел 
  • Федерална влада: 90% удел 
 • Законот за американскиот план за спас (ARPA) обезбедува дополнително зголемување од 5% на државите кои ново го проширија Medicaid. 

Проширувањето на Medicaid ги поддржува здравствените центри и нивните пациенти

 • Ова осигурува дека работните места и пристапот до здравствена заштита остануваат достапни во руралната Јужна Дакота. 
 • Поверојатно е дека неосигурените Јужни Дакотанци се рурални. 
 • In 2016, просечните приходи за здравствените центри во државите со експанзија на Медикејд беа над 60% повисоки отколку за државите кои не се проширија (20.1 милиони долари наспроти 12.4 милиони долари).  
 • Здравствените центри во проширените држави на Медикејд можеа да опслужат повеќе од четвртина повеќе пациенти и да обезбедат скоро 50% повеќе посети на пациенти. 
 • Додека пациентите во здравствените домови добиваат примарна, здравствена заштита на однесувањето и орална здравствена заштита без оглед на нивната способност за плаќање, неколку важни услуги не се покриени, вклучувајќи:
  • Лекови; 
  • Специјални услуги, вклучувајќи превентивни тестови како колоноскопии, зрачење и хемотерапија; и, 
  • Хируршки услуги, како што се мастектомија и други процедури за отстранување на ракот. 

Важни датуми за избори

23 септември - Отсутни/ Почна предвременото гласање

За да дознаете како да гласате отсутни и каде да гласате предвреме, посетете: https://sdsos.gov/elections-voting/voting/absentee-voting.aspx  

8 ноември - Ден на изборите

Кликнете овде за да најдете примерок од гласачкото ливче https://vip.sdsos.gov/VIPLogin.aspx 

Кликнете овде за да дознаете каде гласате https://vip.sdsos.gov/VIPLogin.aspx  

Настани за проширување на Medicaid

Партнерски ресурси

на Американско здружение за рак Акциона мрежа за рак (ACS CAN) има неколку ресурси и алатки за да им помогне на застапниците да споделуваат информации за проширувањето на Medicaid со пријателите, семејството и групите во заедницата.

Домаќин на филмска проекција

Организирајте проекција на филмот „Надеж во срцето: затворање на празнината во здравствената заштита“ со вашите пријатели, семејство, верски групи и други организации. https://www.fightcancer.org/sites/default/files/state_documents/acs_can_sd_medicaid_expansion_film_screening_toolkit.pdf

Домаќин на настан фокусиран на проширување на Medicaid

Овие ресурси нудат информации и чекор-по-чекор водичи за тоа како да ги организирате вашите сопствени настани фокусирани на проширување на Medicaid.

Пакет со алатки за заедницата на верата https://www.fightcancer.org/sites/default/files/state_documents/acs_can_sd_medicaid_expansion_faith_community_toolkit.pdf

Комплет алатки за комуникации
https://www.fightcancer.org/sites/default/files/state_documents/acs_can_sd_medicaid_expansion_communications_toolkit.pdf