Основи на здравствената заштита

Покријте SD

Основи на здравствената заштита

Здравственото осигурување помага да ги платите трошоците кога ви треба нега

Никој не планира да се разболи или повреди, но вашето здравје може да се промени само додека трепнете. На повеќето луѓе во одреден момент им е потребна медицинска нега. Здравственото осигурување помага да ги платите овие трошоци и ве штити од многу високи трошоци.

ШТО Е ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ

Здравствено осигурување е договор помеѓу вас и осигурителна компанија. Вие купувате план, а компанијата се согласува да плати дел од вашите медицински трошоци кога ќе се разболите или повредите.
Сите планови понудени на Marketplace ги покриваат овие 10 основни здравствени придобивки:

Здравствено осигурување е договор помеѓу вас и осигурителна компанија. Кога купувате план, компанијата се согласува да плати дел од вашите медицински трошоци кога ќе се разболите или повредите.

БЕСПЛАТНА ПРЕВЕНТИВНА НЕГА

Повеќето здравствени планови мора да покриваат збир на превентивни услуги, како што се снимки и скрининг тестови, без ваша цена. Ова е точно дури и ако не сте ја исполниле вашата годишна франшиза. Превентивните служби ја спречуваат или откриваат болеста во рана фаза кога третманот најверојатно ќе функционира најдобро. Овие услуги се бесплатни само кога ќе ги добиете од лекар или друг давател на услуги во мрежата на вашиот план.

Еве неколку вообичаени услуги за сите возрасни:

 • Проверки на крвниот притисок
 • Проверки за холестерол: одредени возрасти + оние со висок ризик
 • Скринизи за депресија
 • Имунизации
 • Скрининг за дебелина и советување

Посетете Healthcare.gov/coverage/preventive-care-benefits/ за целосна листа на превентивни услуги за сите возрасни, жени и деца.

ВИ ПОМАГА ДА ПЛАЌИТЕ ЗА НЕГА

Дали знаевте дека просечната цена на тридневен престој во болница е 30,000 долари? Или дека поправање на скршена нога може да чини и до 7,500 долари? Имањето здравствено осигурување може да ве заштити од високи, неочекувани трошоци како овие.
Вашата полиса за осигурување или резиме на придобивките и покритието ќе ви покаже какви видови нега, третмани и услуги покрива вашиот план, вклучително и колку осигурителната компанија ќе плати за различни третмани во различни ситуации.

 • Различни полиси за здравствено осигурување можат да понудат различни бенефиции.
 • Можеби ќе треба да плаќате франшиза секоја година пред вашата осигурителна компанија да почне да плаќа за вашата нега.
 • Можеби ќе треба да платите коосигурување или партиципација кога ќе добиете медицинска нега.
 • Плановите за здравствено осигурување склучуваат договор со мрежи на болници, лекари, аптеки и даватели на здравствени услуги.

ШТО ПЛАЌАТЕ 

Обично ќе плаќате премија секој месец за здравствено покритие, а можеби ќе треба да исполнувате и франшиза секоја година. Одбиток е износот што го должите за покриените здравствени услуги пред да почне да плаќа вашето здравствено осигурување или план. Одбитокот може да не важи за сите услуги.

Колку плаќате за премијата и одбитокот зависи од видот на покритието што го имате. Полисата со најевтина премија може да не покрива многу услуги и третмани.
Исто толку важно како и цената на премијата и одбитокот е колку треба да платите кога добивате услуги.

Примери вклучуваат:

 • Што плаќате од џеб за услуги откако ќе го платите одбитокот (партиципација или партиципација)
 • Колку вкупно ќе треба да платите ако се разболите (максимум од џеб)

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЗАПИШИ

ПЕТ РАБОТИ ШТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА СЕ ПОДГОТВЕТЕ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ

 1. Запознајте го вашиот локален навигатор или посетете Здравствена заштита.gov. Дознајте повеќе за Пазарот за здравствено осигурување и други програми како Medicaid и Програмата за детско здравствено осигурување (CHIP).
 2. Прашајте го вашиот работодавец дали нуди здравствено осигурување. Ако вашиот работодавец не нуди здравствено осигурување, можете да добиете покриеност преку Marketplace или други извори.
 3. Направете листа на прашања пред да дојде време да го изберете вашиот здравствен план. На пример, „Можам ли да останам со мојот сегашен лекар? или „Дали овој план ќе ги покрие моите здравствени трошоци кога патувам?
 4. Соберете основни информации за вашиот приход на домаќинството. Ќе ви требаат информации за приходите од вашиот W-2, никулци за плаќање или даночна пријава.
 5. Поставете го вашиот буџет. Постојат различни видови здравствени планови за задоволување на различни потреби и буџети. Ќе треба да сфатите колку можете да трошите на премии секој месец и колку сакате да платите од џеб за рецепти или медицински услуги.

1. СТАВЕТЕ ГО ЗДРАВЈЕТО НА ПРВО

 • Да останете здрави е важно за вас и вашето семејство.
 • Одржувајте здрав начин на живот дома, на работа и во заедницата.
  Добијте ги препорачаните здравствени прегледи и управувајте со хроничните состојби.
 • Чувајте ги сите ваши здравствени информации на едно место.

2. РАЗБИРАЊЕ НА ВАШЕТО ПОКРИЕНО ЗДРАВСТВЕНО

 • Проверете со вашиот план за осигурување или држава
 • Medicaid или CHIP програма за да видите кои услуги се покриени.
 • Бидете запознаени со вашите трошоци (премии, партиципации, одбитоци, соосигурување).
 • Знајте ја разликата помеѓу внатре и надвор од мрежата.

3. ЗНАЈ КАДЕ ДА ОДИШ ЗА НЕГА

 • Користете го одделот за итни случаи за опасна по живот ситуација.
 • Примарната нега се претпочита кога не е итен случај.
 • Знајте ја разликата помеѓу примарна и итна нега.

2. РАЗБИРАЊЕ НА ВАШЕТО ПОКРИЕНО ЗДРАВСТВЕНО

 • Проверете со вашиот план за осигурување или држава
 • Medicaid или CHIP програма за да видите кои услуги се покриени.
 • Бидете запознаени со вашите трошоци (премии, партиципации, одбитоци, соосигурување).
 • Знајте ја разликата помеѓу внатре и надвор од мрежата.

3. ЗНАЈ КАДЕ ДА ОДИШ ЗА НЕГА

 • Користете го одделот за итни случаи за опасна по живот ситуација.
 • Примарната нега се претпочита кога не е итен случај.
 • Знајте ја разликата помеѓу примарна и итна нега.

4. НАЈДЕТЕ ДАВАТЕР

 • Прашајте ги луѓето на кои им верувате и/или истражувајте на интернет.
 • Проверете ја листата на даватели на вашиот план.
 • Ако ви е доделен давател, контактирајте со вашиот план ако сакате да се промените
 • Ако сте запишани во Medicaid или CHIP, контактирајте со вашата државна програма Medicaid или CHIP за помош.

5. ЗАКАЖЕТЕ ТЕРМИН

 • Спомнете дали сте нов пациент или сте биле таму претходно.
 • Наведете го името на вашиот план за осигурување и прашајте дали го земаат вашето осигурување.
 • Кажете им го името на провајдерот што сакате да го видите и зошто сакате да закажете состанок.
 • Прашајте за денови или времиња кои работат за вас.

4. НАЈДЕТЕ ДАВАТЕР

 • Прашајте ги луѓето на кои им верувате и/или истражувајте на интернет.
 • Проверете ја листата на даватели на вашиот план.
 • Ако ви е доделен давател, контактирајте со вашиот план ако сакате да се промените
 • Ако сте запишани во Medicaid или CHIP, контактирајте со вашата државна програма Medicaid или CHIP за помош.

5. ЗАКАЖЕТЕ ТЕРМИН

 • Спомнете дали сте нов пациент или сте биле таму претходно.
 • Наведете го името на вашиот план за осигурување и прашајте дали го земаат вашето осигурување.
 • Кажете им го името на провајдерот што сакате да го видите и зошто сакате да закажете состанок.
 • Прашајте за денови или времиња кои работат за вас.

6. БИДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА ВАШАТА ПОСЕТА

 • Имајте ја вашата осигурителна картичка со вас.
 • Знајте ја вашата семејна здравствена историја и направете список на сите лекови што ги земате.
 • Донесете список со прашања и работи за дискусија и запишете белешки за време на вашата посета.
 • Понесете некој со вас за да ви помогне ако ви треба.

7. ОДЛУЧЕТЕ ДАЛИ ДАВАТЕЛОТ Е ВИСТИНСКИ ЗА ВАС

 • Дали се чувствувавте удобно со давателот што го видовте?
 • Дали можевте да комуницирате и да го разберете вашиот провајдер?
 • Дали се чувствувавте како вие и вашиот провајдер да донесувате добри одлуки заедно?
 • Запомнете: во ред е да се смените на друг провајдер!

8. СЛЕДНИ ЧЕКОРИ ПО ВАШИОТ ЗАКАЖУВАЊЕ

 • Следете ги упатствата на вашиот провајдер.
 • Пополнете ги сите рецепти што ви биле дадени и земете ги според упатствата.
 • Закажете дополнителна посета доколку ви треба.
  Прегледајте го вашето објаснување за придобивките и плаќајте ги медицинските сметки.
 • Контактирајте со вашиот провајдер, здравствен план или државната агенција Medicaid или CHIP за какви било прашања.

Извор: Вашиот патоказ за здравје. Центри за Medicaid & Medicare Services. септември 2016 година.

За повеќе информации
 • Пени Кели – Програмски менаџер за услуги за контакт и запишување
 • penny@communityhealthcare.net
 • (605)-277 8405

Оваа страница е поддржана од Центрите за Medicare и Medicaid Services (CMS) на Министерството за здравство и хумани услуги на САД (HHS) како дел од наградата за финансиска помош во вкупна вредност $ 1,328,800 со 100 проценти финансиран од CMS/HHS. Содржините се на авторот(ите) и не мора да ги претставуваат официјалните гледишта, ниту пак одобрување на CMS/HHS или на Владата на САД.