Оди до главна содржина

За здравствените домови

Што е Здравствен дом?

Здравствените центри служат како основни медицински домови каде што пациентите наоѓаат услуги кои промовираат здравје, дијагностицираат и лекуваат болести и управуваат со хронични состојби и инвалидитет. Во руралните заедници, здравствените центри ја поддржуваат способноста на заедницата да ги задржи локалните опции за здравствена заштита. Мрежата на организации за здравствени центри на Дакотас обезбедува грижа за речиси 136,000 пациенти секоја година на 66 места за испорака во 52 заедници низ Северна Дакота и Јужна Дакота.

Федерално квалификуваните здравствени центри се непрофитни клиники водени од заедницата кои обезбедуваат висококвалитетна примарна и превентивна грижа за сите поединци, без оглед на нивниот статус на осигурување или способност за плаќање. Здравствените центри се наоѓаат во урбани и рурални области со недоволно опслужени и со ниски приходи низ Северна Дакота и Јужна Дакота, обезбедувајќи пристап до прифатлива, квалитетна здравствена заштита за оние на кои им е најпотребна.

Услуги

Здравствените центри обезбедуваат интегрирани и сеопфатни услуги, вклучувајќи:

 • Стоматолошки
 • Медицински
 • Однесување
 • Специјалисти за упис на осигурување
 • Визија грижа
 • Превод/толкување
 • Аптека

Население

Здравствените центри им служат на сите популации со ограничен пристап до здравствена заштита, вклучувајќи:

 • Рурални и погранични области
 • Ветерани
 • Ограничено познавање на англискиот јазик
 • Неосигурено
 • Medicare и Medicaid
 • Ниски примања

Влијанија

Здравствените центри во Дакота имаат значително влијание врз нивните пациенти и заедниците на кои им служат. Покрај тоа што обезбедуваат квалитетна, достапна здравствена заштита за населението кое инаку не би имало пристап, здравствените центри даваат важен придонес за нивната локална работна сила и економија, истовремено генерирајќи значителни заштеди на трошоците за здравствениот систем на нацијата.

Од речиси 136,000 поединци здравствени центри во Дакота опслужени во 2021 година, над 27,500 биле неосигурени, со голем процент заработувачки под 200% од федералното ниво на сиромаштија. Во 2021 година, здравствените центри опслужувале повеќе од 43,000 деца, обезбедувале стоматолошки услуги на речиси 29,000 поединци и вработиле 1,125 еквиваленти со полно работно време.

Според една студија од 2021 година, здравствените центри низ Северна Дакота и Јужна Дакота имаат вкупно економско влијание од 266 милиони американски долари, што директно придонесува за растот и виталноста на локалните и државно економиите. Здравствените центри, исто така, носат значителни заштеди на трошоците за здравствената индустрија, со една неодамнешна студија која известува дека секој пациент што добива нега во здравствениот центар заштедува на здравствениот систем 24% годишно.

Дознајте повеќе
НД снимкаЕкономски влијанија на НДSD снимкаЕкономски влијанија на ОР

Директориум на членови

Запознајте ги нашите членови

Северна Дакота
Профил на организација Извршен директор/Извршен директор
Здравствен центар во заедницата за јаглен во земјата     Курт Валдбилиг
Заедничка здравствена служба Inc.   д-р Стефани Лоу
Семејна здравствена заштита   Патрик Гулбрансон
Здравствени центри во Нортленд   Надин Бое
Spectra Health   Мара Јиран
Јужна Дакота
Профил на организација Извршен директор/Извршен директор
Целосно здравје   Тим Тритарт
Здравје на заедницата во паѓа   Ејми Ричардсон (привремена)
Хоризонт здравствена заштита   Вејд Ериксон
Урбано индиско здравје Јужна Дакота   Михаела Зајбер

Здружението за здравствена заштита на заедницата на Дакота (CHAD) е непрофитна организација за членство што служи како здружение за примарна здравствена заштита за Северна Дакота и Јужна Дакота. CHAD ги поддржува организациите во здравствените центри во нивната мисија да обезбедат пристап до здравствена заштита за сите Дакотани без оглед на статусот на осигурување или способноста за плаќање. CHAD работи со здравствени центри, водачи на заедницата и партнери за да го подобри пристапот до прифатлива, висококвалитетна здравствена заштита и да најде решенија за проширување на здравствените услуги во областите на Дакота на кои им е најпотребна. Повеќе од 35 години, CHAD ги унапредува напорите на здравствените центри во Северна Дакота и Јужна Дакота преку обука, техничка помош, образование и застапување. Во моментов, CHAD обезбедува разновидни ресурси за подобрување на клучните области на операции, вклучувајќи клинички квалитет, човечки ресурси, финансии, услуги за опфат и овозможување, маркетинг и политика.

Северна Дакота
Профил на организација Контакт
Канцеларијата за примарна нега во Северна Дакота Стејси Куслер
Американско здружение за рак на Северна Дакота Џил Ајрланд
Јужна Дакота
Профил на организација Извршен директор/Извршен директор
Квалитетна иновативна мрежа на Great Plains  Рајан Сејлор

Истражете ја нашата мрежа

Најдете CHC

Види Локатор на CHC Северна Дакота во мапа на цел екран

Види Карта на локација на SD во мапа на цел екран

Здравствените домови во Вести

Вести

април 2022
Новата програма ги поддржува домородните американски ЛГБТК+ заедници

Здравствен центар во заедницата Џејмс Вали признати

Членовите на заедницата ги добиваат наградите Шампион за јавно здравје Гранд Форкс на состанокот на градскиот совет

може 2022

Здравствениот центар во заедницата Јенктон доби признание (Хоризонт)

Центарот за здравје на заедницата добива признание (Хоризонт)

Членовите на заедницата ги добиваат наградите Шампион на Гранд Форкс на состанокот на градскиот совет

Центарот за соништа се отвора во Бизмарк

Прославите на Sioux Falls Pride прераснуваат на нова локација

јуни 2022

Како медицинска сестра Лакота користи грижа информирана за траума за да и помогне да заздрави во заедницата

Здравствената фондација „Хоризонт“ добива подарок од „Хартленд потрошувачки енергетски округ“.

Falls Community Health дава бесплатни комплети за тест за COVID-19 во домот

Хоризонт добива подарок од Електрична Кооператива на округот Унија

Штургис ќе започне нова програма за здравје во заедницата

август 2022

Здравствените установи на езерото желки добиваат помош

Стоматолошката клиника Horizon Health нуди штитници за уста за студенти спортисти

Хоризонт Здравствена заштита: Здравствена заштита во руралните SD

Како отфрлањето на капа за инсулин од Сенатот влијае на пациентите со дијабетес со СД

Blue Move 5K Run/Walk за да се подигне свеста за колоректалниот карцином 13 август

Тимот на SDSU ги прогласи за победници на наградите Студентски шампиони за климатска правда

Некој што треба да го знаете: застапниците на домородните Американци нудат програми засновани на духовни цели преку непрофитни организации

Достапно домување, капацитетот на засолништата главна грижа на првиот состанок на Работната група за бездомници во Сиукс Фолс

Работната група за бездомници слуша „огнено оружје“ со информации од организациите на Сиукс Фолс

Септември, 2022

Horizon Health Foundation, Delta Dental се здружуваат за да понудат бесплатна стоматолошка нега за деца

Со започнувањето на училиштето, време е да ги закажете вашите посети во примарната здравствена заштита

Октомври 2022

Главниот стоматолошки директор на Horizon Health Care, Мишел Шолц, застана Keloland Living да зборуваме за програмата „Насмевки за милји“ на Хоризонт.

Извршниот директор на ЧАД, Шели Тен Напел и Вејд Ериксон, извршен директор на Horizon Health Care, разговараа со Гранд Форкс Хералд за тоа како проширувањето на Medicaid ќе им помогне на руралните здравствени центри.

Декември 31, 2020
Здравјето на заедницата гледа реновирање

Декември 29, 2020
Медицинските лидери ја добиваат вакцината против Ковид

Декември 8, 2020
Извршниот директор на Horizon Health Care доби регионална награда, преименувана во негова чест

Ноември 27, 2020
Отворениот рок за упис е скоро завршен

Ноември 26, 2020
Здравствената фондација Хоризонт ќе го прослави „Денот на забите“

Ноември 18, 2020
ФОКУС НА ЈУЖНА ДАКОТА: Зголемување на шеќерот во крвта - жители на Јужна Дакота и дијабетес

Ноември 11, 2020
Опасната транзиција на пандемијата

Ноември 10, 2020
Вработените во здравствената заштита на Хоризонт доаѓаат заедно

Ноември 3, 2020
Rural Health Care ги започнува операциите на Brookings

Ноември 2, 2020
„Тоа нè погоди со одмазда“: Вирусот повторно се зголемува низ САД

Октомври 28, 2020
Безбедносни мерки на претпазливост за Ноќта на вештерките за време на пандемија

Октомври 22, 2020
Доктор од рурална Јужна Дакота во борбата на неговиот град со напливот на коронавирус

Октомври 21, 2020
Октомври е национален месец за превенција од злоупотреба на супстанции

Октомври 21, 2020
Градоначалникот на Чикаго предупредува за пораст на СОВИД: „Ние сме во вториот бран“

Октомври 19, 2020
Начини за поддршка на родителите кои минуваат низ жалост

Октомври 18, 2020
Како што се зголемуваат случаите на коронавирус, гувернерите на црвената држава се спротивставуваат на мерките за забавување на ширењето, проповедаат „лична одговорност“

Октомври 18, 2020
Spectra Health се движи напред со клима на минатите врски

Октомври 17, 2020
Руралните болници од Среден Запад се борат да се справат со напливот на вируси

Октомври 15, 2020
Њуболд ја именуваше главната оперативна канцеларија на Хоризонт

Септември 30, 2020
Horizon Health ја отвора локацијата на Yankton

Септември 21, 2020
Руралните болници велат дека федералното правило за работа ги остава ранливи

Септември 21, 2020
Horizon Health Care отвора нова локација во Yankton

Септември 17, 2020
Началниците на Хазен, Беула даваат ажурирање за СОВИД-19 во нивните области

Септември 9, 2020
Спајк COVID на Дакотас: Не само урбан проблем

Јули 1, 2020
Отворените раце на ДеСмет и семејството Лим

Јуни 24, 2020
СПЕЦИЈАЛЕН ИЗВЕШТАЈ: Пандемијата се заканува на кревкиот рурален здравствен систем во Јужна Дакота

Јуни 22, 2020
СОСТАВЕНО од COVID Trip Raffle обезбедува заштита за руралното здравство

Јуни 18, 2020
Во Рапид Сити се отвора клиника наменета за ЛГБТ+ младите

Јуни 15, 2020
Бесплатно брзо тестирање за ХИВ достапно во Сиукс Фолс

Може 20, 2020
Дистрибуирани повеќе од 100 ППЕ

Може 13, 2020
Falls Community Health се бори против СОВИД-19 со брзо внатрешно тестирање

Може 10, 2020
Северозападна енергија обезбедува помош за здравствената заштита на Хоризонт

Може 7, 2020
Закон за стимулација испраќа 1.25 милијарди долари до државата; средствата може да ги покријат трошоците за тестирање

Може 6, 2020
Работна група за истражување на жариштето COVID-19 во областа Фарго

Април 23, 2020
ЦДЦ ги финансира здравствените системи следејќи ги упатствата за да се запрат какви било несуштински посети

Април 19, 2020
Стоматолозите од Северна Дакота работат преку пандемија, прифаќајќи само итни пациенти

Април 5, 2020
Писма до уредникот 5 април: клуч за рурална здравствена заштита за третман на коронавирус

Април 3, 2020
Здравствениот центар на заедницата отвора телефонска линија за COVID

Април 2, 2020
Вирусот се шири преку блиските врски на семејството Јужна Дакота

Март 30, 2020
Horizon Health Care добива грант од 76,000 американски долари за COVID-19

Март 8, 2020
Помагање на оние на кои им е потребна

Февруари 20, 2020
Луис соработува со Хоризонт за да отвори складиште за аптеки

Февруари 3, 2020
60 извршни директори на рурални болници да знаат | 2020 година

Училишни стоматолошки клиники кои нудат програми за заптивки за второодделенци

Јануари 29, 2020
Јануари е месец за подигање на свеста за здравјето на грлото на матката

Јануари 21, 2020
Де Смет, Хауард средношколците соберат 14 илјади долари

Јануари 5, 2020
Вработените во здравствената заштита на Хоризонт донираат над 55,000 долари за еден месец

Декември 27, 2019
Вработените во Horizon Health Care донираат над 55,000 долари за еден месец

Декември 16, 2019
Фондацијата за здравје „Хоризонт“ собра 20,000 долари за 24 часа

Декември 12, 2019
Веб-конференциите покажуваат ветување во третманот за ментално здравје

Декември 5, 2019
12 дена од Божиќ: снежни топки

Декември 3, 2019
SD Day of Giving: Здравствена фондација Хоризонт

Ноември 27, 2019
USDA инвестира над 1.6 милиони американски долари во проширување на руралното образование и здравствена заштита

Ноември 12, 2019
Првиот рурален центар за зависности во Западна Северна Дакота се проширува

Ноември 7, 2019
Пензионираниот педијатар ја продолжува посветеноста на здравјето на децата во Гранд Форкс

Ноември 6, 2019
Руралните области во Северна Дакота се борат да најдат даватели на здравствени услуги

Ноември 1, 2019
Донесување на услуги за ментално здравје директно до учениците во руралните училишта

Октомври 30, 2019
Создадено ново партнерство за да се зголеми пристапот до клиниката во Мичел

Октомври 30, 2019
Хоризонт здравствена заштита да понуди здравствени придобивки од VA

Октомври 27, 2019
Horizon Health Care Доделен грант за проширување на оралното здравје

Октомври 24, 2019
Horizon Health Care додели грант од 300,000 американски долари за проширување на своите услуги за орално здравје

Октомври 1, 2019
Spectra Health добива грант од 300,000 американски долари

Септември 17, 2019
НД, СД клиниките се поврзуваат за пониски трошоци, подобар пристап до досиејата на пациентите

Септември 10, 2019
Писмо: Апелирајте го Конгресот да го прошири финансирањето за здравствените центри во заедницата

Август 26, 2019
Центарот RCTC нуди здравствена заштита, совети и повеќе под еден покрив

Август 21, 2019
Нортленд добива грантови

Август 13, 2019
Здравствените центри во Нортленд нудат третман со помош на лекови

Август 8, 2019
Писмо: Одржување на нашите заедници здрави

KELOLAND LIVING: Училишни здравствени центри

Август 7, 2019
Здравствениот центар на заедницата на Црните Хилс ја слави неделата на Националниот здравствен центар

Август 6, 2019
Економското влијание на државните здравствени центри во заедницата надминува 91 милион американски долари

Јули 31, 2019
Следењето на микро и макро хранливите материи може да доведе до поодржлива доживотна исхрана

Мобилна здравствена единица во Крукстон 6-7 август

Јули 29, 2019
Здравствениот центар Нортленд нуди различен пристап за лекување на зависност од опиоиди

Јуни 26, 2019
Здравјето на заедницата на Црните Хилс добива грант за безбедност на храната на Фондацијата на заедницата во областа Блек Хилс

Јули 22, 2019
Д-р Кинси Нелсон е унапреден во медицински директор во Family Healthcare

Јуни 20, 2019
Студентски долг ги задржува лекарите од руралните средини

Април 1, 2019
Пристап до нега, здравје во однесувањето и хронични болести идентификувани како врвни здравствени проблеми во Сиукс Фолс

Извештај: Сиукс Фолс се бори со депресија, хронични болести, географска разлика

Март 6, 2019
Донации за насмевки – Хоризонт

Март 5, 2019
KELOLAND Живеење
Лекови за лош здив [со Менаџерката на стоматолошката клиника во заедницата за здравјето на водопадите, Кели Пјачентино]

Март 3, 2019
Здравствената фондација Хоризонт доби скоро 500,000 долари за надградба на стоматолошката клиника Алчестер

Февруари 27, 2019
Карла Швајцер, CNP, прогласена за давател на здравствена заштита на Хоризонт на годината

Февруари 26, 2019
KXnet - 
Го губите спиењето поради стрес? Вие не сте единствените (Здравствени центри во Северна земја)

Февруари 22, 2019
Иницијативите за рурално здравје ги пополнуваат празнините за спасување животи во оддалечените области

Февруари 14, 2019
Џастин Рис е прогласен за вработен во здравствената заштита на Хоризонт на годината

Февруари 13, 2019
KXNet -
Здравствениот центар во малите градови првпат се справува со зависноста од руралните средини (земја на јаглен)